Меню сайту
Наше опитування
Як Вам дизайн та інформативність мого сайту?

Всего ответов: 21
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Блог
Головна » 2011 » Травень » 23 » Вступив в дію Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності»
17:58
Вступив в дію Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності»
12 березня 2011 року вступив в дію Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності».
 
    Цей Закон вносить системні зміни до більш як 100 статей 23-х законів. Зміни спрямовані на спрощення та удосконалення всіх етапів містобудівної діяльності. Що ж нового в будівельну сферу внесе цей закон?
 
    Кардинально спрощено містобудівну документацію та процес її погодження. Скорочено перелік видів документації. З п’яти залишиться три складові: генплан, детальний план території та зонінг.
 
  Розширюється перелік об’єктів, для проектування яких не потрібно отримувати містобудівні умови і обмеження. Серед них: заклади громадського харчування площею до 200 кв.м, реконструкція офісних і торговельних приміщень, заміна лінійних споруд, реставрація фасадів житлових і нежитлових будівель, влаштування газопроводів низького та середнього тиску тощо.
 
      Узгодження проектів – через «єдине вікно»

   Законодавчо визначено, що проект, розроблений в установленому порядку, не потребуватиме додаткових погоджень з будь-якими органами чи організаціями. Перевірка проектів на дотримання вимог з енергозбереження, охорони праці, екології, пожежної безпеки тощо надалі буде здійснюватись на інших засадах: однією організацією, а не шістьма відомствами, як це було раніше. Профільні органи влади при необхідності будуть залучатися до експертизи лише особливо складних об’єктів. Максимально спрощується також експертиза проектів будівництва: обов’язковій експертизі підлягатимуть лише об’єкти 4-5 категорії складності, тобто технологічно найбільш складні і небезпечні об’єкти. При цьому Закон спеціально наголошує, що жодна з отриманих до введення його в дію експертиз не скасовується.
    В цілому, замість 93 кроків інвестора щодо отримання дозволів та погоджень на об’єкт будівництва, які існували до прийняття закону, залишається всього 23. Вся процедура отримання дозвільних документів, яка займала 416 днів, скорочується до 60 днів.
 
   Замість численних ліцензій – сертифікат відповідальності виконавця
 
    Справжня революція в будівництві – це зміна концепції регулювання: за дотримання містобудівних норм відповідатиме не контролер, а виконавець. Закон створює умови для поступового переходу від ліцензування будівельної діяльності до сертифікації виконавців окремих видів робіт. Тобто замість папірця-ліцензії на кожен крок будівельника - посилення відповідальності самих виконавців робіт, від яких залежить забезпечення стійкості, надійності та якості будівель і споруд.
   Передбачено можливість виконання будівельних робіт на об’єктах 1-3-ї категорії складності (зокрема, житлових садибних та малоповерхових будинків, значної частини адміністративних та господарських будівель, закладів громадського харчування та побутового обслуговування) без отримання дозволу, шляхом повідомлення або подання декларації.
    Встановлено жорсткі терміни реєстрації декларації та надання дозволу на виконання будівельних робіт: 5 і 10 днів відповідно замість чинного місячного терміну (який насправді розтягувався на кілька років).
    Спрощення стосується і прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів. Зменшення бюрократичних перепон та скорочення термінів будівництва сприятиме, в першу чергу, здешевленню житла на ринку і усуненню корупційних ризиків.   
   Принципово нове правове поле Законом створено для індивідуального житлового будівництва. Житлові будинки до двох поверхів площею до 300 кв. метрів можна буде будувати на підставі спрощеного будівельного паспорта.
Переглядів: 1248 | Додав: Nic-2000 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Друзі сайту
 
 
Copyright MyCorp © 2024
Хостинг від uCoz